U bent hier: Homepage Asbestemming Verstrooien

Verstrooien

Verstrooien van de as

De as van een overledene kan worden verstrooid op een van de strooivelden bij het crematorium. De verstrooiing kunt u zelf uitvoeren, als laatste afscheid, al dan niet in aanwezigheid van familie of vrienden. Ook is het mogelijk het verstrooien door ons te laten uitvoeren zonder dat u daar zelf bij aanwezig bent. U ontvangt dan desgewenst bericht over de dag en het tijdstip van de verstrooiing.

De Strooivijver

Vanaf nu is het mogelijk op ons gedenkpark in Enschede om as te verstrooien in het water, en zo de as van je dierbare op symbolische wijze terug toe te vertrouwen aan de natuur.

De as kan losgelaten worden in het water in een biologische urn of verstrooien in het water door middel van een strooibus.

Bloemenplateau en bankje bij strooiveld Wissinksweide

Verstrooien volgens Hindoe-ritus

In Enschede is het ook mogelijk om volgens de Hindoe-ritus as te verstrooien op het strooiveld Nirvana. Nirvana kent daarnaast de mogelijkheid de as te verstrooien in stromend water. De plek is ingericht om alle hindoerituelen rond het overlijden te kunnen uitvoeren. Op een zuil kunnen namen van overledenen worden aangebracht.

Stromend water bij strooiveld Nirvana
Zuil bij strooiveld Nirvana

Verstrooien op andere plaatsen

Verstrooien van de as op andere plaatsen is ook mogelijk. Denkt u bijvoorbeeld aan een plek die voor de overledene speciaal was of het Nationaal verstrooiterrein 'Delhuyzen' op de Hoge Veluwe bij Arnhem. Het verstrooien van de as vanaf een vliegtuig boven of een schip op de Noordzee of op de binnenwateren is ook mogelijk. Indien gewenst dragen wij zorg voor een verstrooiing in familiekring op locatie.

Heide bij Nationaal verstrooiterrein 'Delhuyzen'
Noordzee bij ondergaande zon

Overzicht strooivelden

Klik op de link voor een beknopt overzicht van de strooivelden in Enschede, strooivelden in Almelo of het strooiveld in Borne. In Oldenzaal beschikken wij niet over een strooiveld, daar kunt er wel voor kiezen om de as te (laten) verstrooien of bij te laten zetten op de naastgelegen begraafplaats. Bij sommige strooivelden is het mogelijk om een herinneringstegel of gedachtenisplaatje aan een zuil te bevestigen,

Meer informatie

Wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met onze afdeling asbestemming. Dat kan telefonisch van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 13.00 uur via +31 (0)53 475 60 50.