U bent hier: Homepage Over ons Blog Bloemen bij een uitvaart

Bloemen bij een uitvaart

Bloemen bij een uitvaart

1 maart 2022

Welke keuzes zijn er te maken na de dood? Hieronder de tweede blog over duurzame keuzes die er te maken zijn bij het regelen van een uitvaart.

Bloemen bij een uitvaart

We zien het dagelijks de vele mooie rouwstukken bij een uitvaart. Bloemen maken een uitvaart persoonlijk en vaak zijn het de favoriete bloemen van de overledene. Of er is gekeken naar welke bloemen qua kleur bijvoorbeeld aansluiten bij de stijl van de uitvaart. Belangstellenden tonen vaak hun medeleven met bloemen. Maar hoe duurzaam zijn deze rouwboeketten?   

Bloemen minder duurzaam dan gedacht

Er zijn waarschijnlijk weinig mensen die er bij stilstaan, maar bloemen komen vaak uit een verwarmde kas of van ver, bijvoorbeeld ingevlogen vanuit Ethiopië of Kenia. Bloemen hebben dus een flink klimaatimpact. Daarnaast verbruikt de bloementeelt veel water om nog maar niet te spreken over bestrijdingsmiddelen. Betekent dit dan dat je bij een duurzame uitvaart beter helemaal geen bloemen kunt gebruiken, uit moet gaan van een ‘kale’ bedoening en belangstellenden misschien beter een gift kunt vragen voor een goed doel? Nee, zeker niet.

Duurzaam

Ook op het gebied van bloemen zijn ook duurzame keuzes te maken. Het meest duurzaam is het plukken van bloemen uit eigen tuin. Bij het regelen van een rouwstuk of bloemen bij een bloemist kan gekozen worden voor Nederlandse seizoenbloemen of laat een mooi stuk opmaken met natuurlijke materialen als takken en bladeren. Een boeket is daarbij duurzamer dan een rouwstuk waar plastic en steekschuim (oase) wordt gebruikt. En kies in plaats van een rouwlint, dat een zeer intensief productieproces kent, eens voor een mooie papieren kaart met een keurmerk. Zijn er belangstellenden die bloemen mee willen nemen? Vraag hen dan uw duurzame keuze te respecteren of vraag belangstellenden bijvoorbeeld allemaal om één losse niet verpakte bloem mee te nemen.

Meer weten over duurzaamheid? Mail of bel ons via communicatie@crematoriatwente.nl of 053 475 60 60.