U bent hier: Homepage Over ons Blog Mee naar de crematieruimte

Mee naar de crematieruimte

27 januari 2022

Welke keuzes zijn er te maken na de dood? Hieronder volgt onze eerste blog over duurzame keuzes die er te maken zijn bij het regelen van een uitvaart.

Mee naar de crematieruimte

Veel nabestaanden willen in de crematieruimte aanwezig zijn als hun overleden dierbare ingevoerd wordt in de crematieoven. Bijna alle crematoria bieden deze mogelijkheid. Wij ook. Maar is het een duurzame keuze om bij de invoer van de kist in de oven aanwezig te zijn? Het antwoord is ingewikkeld. Soms wel maar soms ook niet.

Aanwezig zijn bij het invoeren van de kist: een voorbeeld

Als nabestaanden aanwezig willen zijn als hun dierbare in de crematieoven wordt ingevoerd, moet de crematieoven gereed zijn op het moment dat de plechtigheid in de aula is afgelopen. De oven moet soms een hele dag warm zijn zodat families bij invoer aanwezig kunnen zijn. Dat zit als volgt: onze ovens hebben ongeveer een half uur nodig om op te warmen om de benodigde temperatuur van 800 graden te bereiken die nodig is voor het crematieproces.  Het crematieproces duurt ongeveer 90 minuten. Na twee uur kan de oven afkoelen als er geen plechtigheid meer gepland is op die dag. Als er nog een plechtigheid is waarbij de familie ook aanwezig wil zijn dan kan de oven nog niet uit. Omdat alle families voldoende tijd te geven voor hun afscheid is er bij ons geen tijdsdruk en zit er minimaal 2 uur tussen het einde van ene crematie en de aanvang  van de tweede crematie. Dit resulteert er dus in dat de ovens soms lang aanstaan. Overigens gaat tussendoor de oven wel in een ecostand, hiermee wordt gas bespaard.

Duurzaam

Aanwezig willen zijn bij de invoer van de overledene en duurzaamheid gaan niet altijd samen. Als er die dag 1 plechtigheid is of als het de laatste plechtigheid op de dag is, dan is het een duurzame keuze om aanwezig te zijn. Overigens kan een familie altijd mee naar de crematieruimte om daar afscheid te nemen. Het crematieproces gebeurt ook altijd op dezelfde dag bij ons aangezien wij niet beschikken  over een mortuarium.

Meer weten over duurzaamheid? Mail of bel ons via communicatie@crematoriatwente.nl of 053 475 60 60.