U bent hier: Homepage Over ons Nieuws Nieuwsbrief uitvaartleiders

Nieuwsbrief uitvaartleiders

Verder in verbinding

Verder in verbinding is de naam van onze nieuwe strategische koers voor de komende vijf jaar. Verder in verbinding betekent voor Crematoria Twente dat we in verbinding blijven met iedereen die een belang heeft in en bij ons en dat we deze band blijvend willen versterken. Een mooie uitdaging voor de komende jaren. Verbinding vindt ook plaats door deze nieuwsbrief die jullie 2 keer per jaar gaan ontvangen waarin ontwikkelingen binnen ons mooie bedrijf worden toegelicht. Maar vooral verbinding door veel persoonlijk contact!

Lees hier meer over onze nieuwe strategische koers, missie, visie en kernwaarden. 

Over ons

De website van Crematoria Twente heeft een kopje over ons. O.a. onze strategische koers staat hieronder. Over ons vertelt ons verhaal en laat zien wie wij zijn en wie er bij ons werken. Zowel voor als achter de schermen.

Veel van onze medewerkers worden op de foto gezet en op deze manier brengen we het bedrijf ook aan de hand van onze gezichten in beeld. Zo hebben jullie ook letterlijk een gezicht bij de mensen van de backoffice die je mogelijk vaak spreekt maar niet zo vaak ziet. Vanwege corona is er sprake van vertraging in het maken van de foto’s, maar de eerste teams staan er al op.

Spiegeltje... spiegeltje...

Het crematorium in Oldenzaal heeft een prachtig uitzicht. Als het buiten donker wordt dan wordt het grote raam echter een spiegel.

Om dit effect te verminderen, worden zijn er buitenlampen geplaatst. Deze lichten de buitenomgeving aan. Als de lampen binnen vervolgens iets meer gedempt worden wordt het spiegelende effect minder.

Aankomend seizoen kan worden ervaren of het een positief effect heeft.   

Los laten - laten gaan

Degene onder jullie die veel in Enschede komen, hebben ze misschien al wel zien staan. Drie imposante kolommen die deels binnen en deels buiten staan.  

Hengelose kunstenaar en wiskundige Rinus Roelofs heeft voor Crematoria Twente een beeldengroep gemaakt. Deze beeldengroep vormt een drieluik; twee kolommen staan buiten, 1 kolom staat binnen. De beelden proberen te verbeelden wat niet in woorden te bevatten is, namelijk het afscheid nemen van een dierbare. Rinus Roelofs: “Uit eigen ervaring weet ik hoe het is om afscheid te nemen van een dierbare in Usselo. De beelden symboliseren verschillende groepen mensen die afscheid komen nemen van iemand. Vaak zijn dit groepen mensen die door de overledenen in het crematorium tijdelijk verbonden zijn. Na het afscheid gaan ze weer uit elkaar. Ze zijn verstrengeld maar ook weer niet.” Bij de uitgang van de gastenkamer De Lijster staat de losgemaakte kolom en deze symboliseert degene die we achterlaten. In deze folder is meer te lezen over de totstandkoming van het kunstwerk. 

Crematoria Twente is trots op dit speciaal ontworpen kunstwerk. Het is voor ons belangrijk dat juist een Twentse kunstenaar iets toepasselijks heeft gemaakt voor het geheel vernieuwde crematorium in Enschede. Rinus heeft aan de medewerkers uitleg gegeven over de betekenis achter zijn werk en voor hen voelde het heel erg herkenbaar. Dagelijks zien wij hoe gasten een groep vormen rondom de overledene en dat na het afscheid ieder weer zijn eigen weg gaat.  

Tijdens openingstijden kunnen bezoekers van het crematorium en het gedenkpark het kunstwerk van Rinus Roelofs bewonderen.   

Aandacht voor elkaar

Dinsdag 6 oktober was de kick-of van Aandacht voor elkaar. Dit initiatief van het kabinet is bedoeld om met elkaar stil te staan bij alles wat op ons af komt sinds maart. Om ruimte te bieden aan elkaars verhalen, samen de schouders eronder te zetten en vooruit te kijken hoe we met elkaar uit deze crisis gaan komen.  

Sinds april staan er op de vier locaties van Crematoria Twente de corona herdenkingsplekken. Op 6 oktober hebben verschillende (loco)burgemeesters bloemen gelegd bij deze plekken. Klik hier voor een foto-impressie. De coronagedenkplekken zijn tijdelijk. De gedachte in april was dat ze eind van het jaar wel opgeheven konden worden. Helaas is het nog niet zover. Fijn om te merken dat de plek wel invulling geeft aan een behoefte van nabestaanden en andere bezoekers. 

Lichtjesavond

De jaarlijkse traditie in Almelo om samen met de begraafplaats op de laatste zondag voor de kerst aandacht te besteden aan iedereen die niet meer onder ons is, is niet door gegaan.

Om toch invulling te geven aan deze mooie traditie hebben wij nabestaanden de mogelijkheid gegeven om thuis te herdenken. Vanuit het crematorium in Almelo is een online herdenkingsmoment georganiseerd.

De kerstherdenking is hier nog tot eind januari terug te kijken.  

Plechtigheid online

Begin volgend jaar gaat Crematoria Twente gebruik maken van Plechtigheid Online. Plechtigheid online is een online portal dat nabestaanden (en/of uitvaartleiders) de mogelijkheid biedt om voor de plechtigheid zelf muziek en foto’s te uploaden. In het portal zullen gaandeweg 2021 veel zaken worden toegevoegd. Het muziekboek wordt actueler en ook kunnen op termijn filmpjes worden toegevoegd.

Livestream

We hebben wat reacties gekregen van mensen die thuis meekijken met de livestream. Het stoppen van de livestream gaat soms wat abrupt. Met de overgang naar Plechtigheid online zal er bij de livestream een tekst in beeld komen dat de live stream over enkele ogenblikken gestopt gaat worden. Suggestie van onze kant is dat de uitvaartleider/spreker ook nog even iets kan zeggen richting de kijkers thuis dat het beeld stopt als de laatste persoon de aula heeft verlaten en de familie alleen achterblijft bij de kist. Technisch wordt er in ieder geval aan gewerkt om een abrupt einde/zwart beeld te voorkomen.