U bent hier: Homepage Plechtigheid Crematieruimte

Crematieruimte

Alle personen op de foto zijn figuranten bij een fictieve plechtigheid.
Alle personen op de foto zijn figuranten bij een fictieve plechtigheid.
Alle personen op de foto zijn figuranten bij een fictieve plechtigheid.

Crematoria Twente biedt u de gelegenheid de overledene te begeleiden naar de crematieruimte. Uit respect voor andere overledenen en in verband met de veiligheid is dit echter alleen mogelijk met een beperkt aantal nabestaanden (maximaal 10 in Enschede en maximaal 6 in Almelo) en na voorafgaand overleg. Ook kunnen nabestaanden als zij dit vooraf hebben aangegeven en als dit technisch en qua planning mogelijk is, aanwezig zijn bij het invoeren in de oven. 

De feitelijke crematie is een zorgvuldig proces en wordt uitgevoerd door vakbekwame medewerkers. De strikte wet- en regelgeving voor dit proces wordt streng nageleefd. Voordat de kist in de oven wordt geplaatst wordt de identiteit van de overledene gecontroleerd. Op de kist wordt een vuurvast identiteitssteentje gelegd waarop het crematienummer is vermeld.

Na de crematie wordt de as uit de oven gehaald. Het is wettelijk bepaald dat de as gedurende een maand wordt bewaard in het crematorium. Gedurende die maand mag de as niet worden verstrooid, bijgezet of meegegeven worden aan nabestaanden.

Als u vragen heeft over het crematieproces beantwoorden wij ze graag. Ook is het mogelijk om een afspraak te maken voor een rondleiding.

Dr. C.J. Vaillantfonds

Bij crematies komen waardevolle metalen vrij, die opgeteld een flink bedrag vertegenwoordigen. Officieel is het eigendom van de crematoria, maar zij geven het terug aan de maatschappij. Daarvoor hebben zij vele jaren geleden Vaillant Fonds opgericht. Met concrete criteria en transparant toezicht garandeert Vaillant Fonds een eerlijke verdeling van de gelden. Zo moet het om afgebakende projecten gaan, waarbinnen het toegekende budget een duidelijke bestemming krijgt. Uiteraard wordt de besteding gecontroleerd. Het fonds is opgericht door de Landelijke Vereniging van Crematoria, die daarop toeziet.

Zit jij in het bestuur van een (ANBI) stichting gericht op mensen die extra hulp kunnen gebruiken in het leven? Kijk dan eens op de website van het Vaillantfonds of jullie in aanmerking komen voor een donatie. Klik hier voor het Vaillantfonds.