U bent hier: Homepage Plechtigheid Crematieruimte

Crematieruimte

Crematoria Twente biedt u de gelegenheid de overledene te begeleiden naar de crematieruimte. Uit respect voor andere overledenen en in verband met de veiligheid is dit echter alleen mogelijk met een beperkt aantal nabestaanden (maximaal 10 in Enschede en maximaal 6 in Almelo) en na voorafgaand overleg. Ook kunnen nabestaanden als zij dit vooraf hebben aangegeven en als dit technisch en qua planning mogelijk is, aanwezig zijn bij het invoeren in de oven. 

De feitelijke crematie is een zorgvuldig proces en wordt uitgevoerd door vakbekwame medewerkers. De strikte wet- en regelgeving voor dit proces wordt streng nageleefd. Voordat de kist in de oven wordt geplaatst wordt de identiteit van de overledene gecontroleerd. Op de kist wordt een vuurvast identiteitssteentje gelegd waarop het crematienummer is vermeld.

Na de crematie wordt de as uit de oven gehaald. Het is wettelijk bepaald dat de as gedurende een maand wordt bewaard in het crematorium. Gedurende die maand mag de as niet worden verstrooid, bijgezet of meegegeven worden aan nabestaanden.

Als u vragen heeft over het crematieproces beantwoorden wij ze graag. Ook is het mogelijk om een afspraak te maken voor een rondleiding.

Dr. C.J. Vaillantfonds

Soms komt het voor dat er metaal na de crematie achterblijft. Dit metaal wordt na de crematie gescheiden en bewaard in een afgesloten bus. Landelijk wordt dit één keer per jaar onder gecontroleerde omstandigheden opgehaald bij alle crematoria die aangesloten zijn bij de Landelijke Vereniging voor Crematoria. De opbrengsten worden gestort in het Dr. C.J. Vaillantfonds dat hiermee een breed palet van diverse goede doelen en waardevolle initiatieven ondersteunt. Het Dr. C.J. Vaillantfonds ontvangt regelmatig bedankbrieven van organisaties die een donatie hebben ontvangen.

Geschilderd portret van Dr. C.J. Vaillant
Dr. C.J. Vaillant