U bent hier: Homepage Asbestemming Verstrooien Strooivelden Enschede

Strooivelden Enschede

Het crematorium in Enschede is omringd door een aantal strooivelden. Elk strooiveld heeft zijn eigen sfeer en kenmerken, van intiem tot open van 'puur natuur' tot persoonlijk. Wilt u meer informatie dan kunt u contact opnemen met de afdeling asbestemming. Dat kan van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 13.00 uur op telefoonnummer +31 (0)53 475 60 50.

Het Deunk

Het Deunk is het oudste strooiveld van Enschede en is in 1971, gelijk met de opening van het crematorium, in gebruik genomen. Het veld, dat is vernoemd naar de wethouder die de grond namens de gemeente Enschede heeft aangekocht, is omringd door een bos. Voordat u daar aankomt, loopt u tussen de bomen door over het bijbehorende gedenkparkje, waar u een gedenkplek kunt creëren of een bordje kunt laten plaatsen tegen de stenen zuil. Er is een bloementafel, maar bloemen mogen ook langs het veld worden geplaatst. 

Wissinksweide

Dit in 2010 in gebruik genomen strooiveld staat voor het Twentse platteland: een robuust houten hek geeft toegang tot een uitgestrekt, open veld met een weids uitzicht. Het veld is vernoemd naar Wissinks Möl, de graanmolen die vlakbij het terrein van het crematorium staat. Op dit veld vinden eveneens de verstrooiingen zonder aanwezigheid van nabestaanden plaats. Op de granieten tafel aan de rand van de weide is ruimte voor bloemen.

Het Elsendal

Het Elsendal is een bijzonder strooiveld waar de natuur de hoofdrol heeft. Alleen de roestvrijstalen gedenkzuil herinnert aan het feit dat het hier een gedenkplaats betreft. Verstrooien op dit veld kan alleen in combinatie met het plaatsen van een gedenkplaatje aan de gedenkzuil. Twee imposante eiken in de hoek van het veld waken over de stilte. Langs het pad loopt een stenen wal waar enkele urnen onopvallend tussen de keien staan. Bij de bosrand is een natuurlijke kikkerpoel en er worden hier weleens reeën en fazanten gezien. Als nabestaande kunt u hier in alle rust stilstaan bij uw overleden dierbare.

Bij het Elsendal is ook een strooibos gerealiseerd. De as kan verstrooid worden in het strooibos waarbij strooiplek gemarkeerd kan worden met een boomschijf, die langzaam vergaat. 

De Populier

De Populier dankt zijn naam aan de vele gelijknamige bomen die hier ooit hebben gestaan. Het is een rechthoekig, wat kleiner strooiveld dat is omringd door hoge eiken, sparren en beuken. Het veld is toegankeliijk via een bruggetje over een beek. Hierdoor straalt deze plek rust en beslotenheid uit. Er is een stenen zuil waar een gedenkplaatje kan worden geplaatst. Ook bestaat er de mogelijkheid om een gedenktegel langs het veld te plaatsen.

Nirvana

Uniek in Nederland is het strooiveld Nirvana, dat speciaal is ontworpen om hindoestaanse rituelen rond de uitvaart uit te voeren. Dit strooiveld is tot stand gekomen in samenwerking met de hindoestaanse gemeenschap in Twente en is ingewijd met Gangeswater. Het wordt gebruikt door hindoestanen uit het hele land. Ook niet-hindoestanen zijn welkom om hier de as van hun dierbare te verstrooien. Nirvana is omringd door hoge bomen waardoor de sfeer intiem en besloten is. De as van de overledene kan worden uitgestrooid in een stromend beekje of worden begraven in de grond. 

Vlinderhofje

Het Vlinderhofje is een strooiveld speciaal voor overleden kindjes. Ook de foetussen die via het ziekenhuis bij ons zijn gecremeerd worden hier verstrooid.Op het Vlinderhofje staat een kleurige vlinderboom met vlinders. Op een vlinder kan ter nagedachtenis aan een overleden kindje de naam worden aangebracht met bijvoorbeeld een gedichtje of foto.

Het Sonneveld

Dit strooiveld is vernoemd naar de eerste opzichter van dit terrein, die zijn dienstwoning even verderop had. Er is hier een zwart granieten gedenkzuil waar een gedachtenisplaatje op kan worden bevestigd. Ook het plaatsen van een gedenktegel langs het veld behoort tot de opties.

De Taxus

Ook de Taxus hoort tot het bovengenoemde terrein, aan de rand, achter de taxushaag. Er is de mogelijkheid om aan dit kleinschalige veld een gedenkplek te creëren. Doordat het strooiveld iets in hoogte oploopt aan de rand, is er mooi overzicht over het gehele terrein.

 

De Sparren

Via een boog in een hoge beukenhaag betreedt u De Sparren, een kleinschalig, besloten strooiveld in een vorm die doet denken aan een halve maan. Aan de randen van het veld is er de mogelijkheid voor het plaatsen van een gedenktegel. Ook is er een gedenkzuil waarop een gedachtenisplaatje kan worden geplaatst.