Voorjaar 2022

Open nieuwsbrief in webbrowser
 
Nieuwsbrief voorjaar 2022

Deze voorjaarsnieuwsbrief van Crematoria Twente staat weer vol met allerlei mooie ontwikkelingen en een terugblik op 2021.

Jaarverslag 2021

Wil je weten wat Crematoria Twente allemaal heeft gedaan in het jaar 2021 en hoe de medewerkers het jaar hebben ervaren? Klik dan hier voor het jaarverslag 2021.

jaarverslag 2021
Nabestaanden-enquête

Twee tot drie weken na de plechtigheid stuurt het team asbestemming nabestaanden informatie over het bestemmen van de as. Hier zit ook een enquête bij waarop de opdrachtgever kan aangeven hoe hij/zij onze dienstverlening heeft ervaren. Ongeveer 1 op de 4 opdrachtgevers stuurt een ingevulde enquête retour. Klik hier voor de resultaten van deze enquête.


Op zulke mooie cijfers mogen we best trots zijn.

Kunt u mij de weg naar....

De weg vinden in een onbekende ruimte kan voor bezoekers een stressvolle ervaring zijn. Zeker als bezoekers op weg zijn naar een emotioneel beladen gebeurtenis als een crematie. In Borne, Oldenzaal en Enschede zijn verbetering aangebracht in de bewegwijzering. Zowel op de openbare weg zoals in Borne waar met extra borden de afslag naar het crematorium is aangegeven, als op ons eigen terrein. In Oldenzaal en Borne zijn borden voor aan de weg geplaatst in de huisstijl kleur. Ook zijn er nieuwe borden geplaats waar mensen kunnen parkeren en/of hun auto elektrisch kunnen laden. Ervaringen tot nu toe zijn dat iedereen zich naaste familie voelt en graag helemaal vooraan parkeert.

In Enschede worden er de komende maanden ook nieuwe borden geplaatst. De bewegwijzering naar de drie aula’s wordt met kleuren in combinatie met namen aangegeven (blauw= de Lijster, groen= de Groenling, oranje=de Putter). Ook komen er op de parkeerplaats pijlen op de grond zodat mensen meteen de goede weg naar de uitgang nemen. Klik hier voor een impressie van hoe het gaat worden in Enschede en wat er al gerealiseerd is in Borne en Oldenzaal. Almelo volgt hierna ook nog.

Crematorium Borne

Het is inmiddels alweer een poos geleden dat we in Borne al het meubilair hebben laten herstofferen. Aula de Es heeft een hele andere uitstraling gekregen en ook Aula de Eik heeft door de aankleding op de achterwand een andere look gekregen. De natuur wordt op deze manier nog meer naar binnen getrokken.

 

Voor degene die niet zo vaak in Borne komen: klik hier voor een impressie.

Strooibos

Het is belangrijk om in te spelen op wensen van nabestaanden en trends in de samenleving. In Enschede is een deel ongebruikt bos omgetoverd tot een mooie nieuwe plek voor verstrooiingen. De strooiplek kan gemarkeerd worden met een boomschijf, die langzaam vergaat. Inmiddels is de eerste overleden verstrooid in het bos. Tip: loop eens het prachtige gedenkpark om te zien wat er allemaal mogelijk is en hoe mooi het is.

Open dagen

Zondag 15 mei is - na twee jaar uitstel - dan eindelijk de open dag bedoeld om de gerenoveerde locatie Enschede aan een groot publiek te tonen. Niet alleen zijn de aula’s, gastenkamers en crematieruimte te bekijken maar buiten wordt een soort van uitvaartfestival gecreëerd. Binnen is van alles te bekijken en buiten is van alles te doen. Denk hierbij aan:

  • Informatie rondom asbestemming met demonstratie van verstrooiingen
  • Rondleidingen door het park
  • Theatergroep Jut die een kindervoorstelling over de dood gaat geven
  • Een DJ die uitvaartverzoeknummers gaat draaien
  • De mogelijkheid om met een kist op de foto te gaan als input voor een gesprek met bezoekers over de dood
  • Voordracht van gedichten en muziek
  • En er is koffie, thee, fris en de gelegenheid om iets te snacken

Op social media geven wij veel aandacht aan onze open dag. Delen van deze berichten wordt zeer gewaardeerd!

Zondag 2 oktober is de open dag op locatie Borne.

Uitvaartlab

Het broeit en borrelt in uitvaartland. De maatschappij verandert en de dood verandert mee. Wat is er mogelijk en waar kan de uitvaart beter? Samen onderzoeken ritueelbegeleiders, crematoriummedewerkers en uitvaartbegeleiders in het laboratorium naar de ingrediënten voor een goede uitvaart. Ritual criticism in de praktijk!

Een ‘doorsnee’ uitvaart wordt tijdens het UITVAARTLAB nagespeeld in de aula. Mensen werkzaam in de uitvaartbranche vormen samen het publiek. Zij volgen de uitvaart met hun eigen kritische blik. Na de ceremonie vindt er een gestructureerde evaluatie plaats: individueel en plenair. Wat werkt, wat werkt niet of kan beter? Hoe kunnen we elkaars expertise aanvullen en van elkaar leren? Maar ook: waarin lijken we elkaar tegen te spreken? 

Tijdens het UITVAARTLAB geven onderzoekers op het gebied van uitvaartcultuur tevens een tweetal mini-colleges, nauw verbonden met de thematiek.

Je kunt je nog aanmelden voor het Uitvaartlab dat georganiseerd wordt door de funeraire academie. Op maandag 25 april in Enschede (De Putter), inloop vanaf 17.15 uur. 

Aanmelden Uitvaartlab
Lentebijeenkomst

Maandag 21 maart was de lentebijeenkomst in Almelo. Een groot deel van jullie was hierbij aanwezig. Het was een gezellig samenzijn waarbij het fijn was om elkaar weer fysiek te ontmoeten. Voor degene die er niet bij konden zijn. Klik hier voor de link naar de presentatie die gehouden is. Met name het aspect duurzaamheid en gasverbruik was voor veel van jullie een eye-opener. Zie het volgende item.

Duurzaamheid

Onlangs zijn via onze social media blogs over duurzaamheid gedeeld. De eerste blog ging over het aanwezig willen zijn bij invoer.

Veel nabestaanden willen in de crematieruimte aanwezig zijn als hun overleden dierbare ingevoerd wordt in de crematieoven. Bijna alle crematoria bieden deze mogelijkheid. Wij ook. Maar is het een duurzame keuze om bij de invoer van de kist in de oven aanwezig te zijn? Het antwoord is ingewikkeld. Soms wel maar soms ook niet. De hele blog lees je hier terug.

De afbeelding laat zien hoe het verbruik van gas zich verhoudt in de verschillende stadia (voorverwarmen = geel, cremeren = blauw en wachttijd =rood (totaal = groen)). Het verzoek vanuit ons is om goed met de nabestaanden te bespreken of ze daadwerkelijk aanwezig willen zijn bij invoer en niet zo maar 'aanwezig zijn bij invoer' aan te vinken op het opdrachtformulier. Gezien de geopolitieke omstandigheden voelen wij het ook als onze morele plicht om zo min mogelijk gas te verbruiken. Het cremeren van overledenen zonder te veel wachttijd bespaart veel gas. Het begeleiden van de overledene naar de crematieruimte is overigens altijd mogelijk.

 

De tweede blog ging over bloemen bij een uitvaart.

Blogs duurzaamheid
Vuurwerk en andere bijzondere wensen

Bijzondere wensen bij een crematie zijn er regelmatig. Hier wordt graag aan meegewerkt. Aan een aantal rituelen wordt geen medewerking verleend. Zoals het afsteken van vuurwerk. Drie van onze vier locaties liggen in landelijk gebied waar o.a. paarden lopen. Het afsteken van vuurwerk (buiten ons terrein op de openbare weg) heeft al een keer geleid tot een paard op hol en een hond die een dag is weggeweest. Dringend verzoek is om families ervan te doordringen wat het effect is van het afsteken van vuurwerk op onze buurt, dat het andere plechtigheden kan verstoren en tot slot dat het ook nog eens verboden is om zonder vergunning vuurwerk af te steken. Schade die door het vuurwerk afsteken wordt veroorzaakt, wordt dan ook op de familie verhaald.

Hetzelfde geldt voor het oplaten van ballonnen. Dit lijkt een prachtig ritueel maar de ballonnen komen vaak neer in de weilanden om onze locaties heen met alle gevolgen van dien voor milieu en de dieren die daar lopen. Overigens is het oplaten van ballonnen ook nog eens verboden in de gemeente Borne, Oldenzaal en Almelo.

Crematoria Twente
Usselerrietweg 40, 7546 PE Enschede
+31 (0) 53 475 60 60
www.crematoriatwente.nl
Uitschrijven van deze nieuwsbrief.