U bent hier: Homepage Over ons Organisatie

Organisatie

Over ons

Afscheid nemen is een van de moeilijkste dingen om te moeten doen. Of dat nu van een ouder, kind, partner, familielid of vriend is. Soms komt het afscheid onverwacht. U heeft uw eigen emoties, én u staat voor de uitdaging om een mooie afscheidsceremonie te regelen. Een plechtigheid die u op uw eigen manier invult en die recht doet aan uw dierbare. 
Daarvoor kunt u al vijftig jaar terecht bij Crematoria Twente, met vier locaties midden in de prachtige Twentse natuur. De geheel vernieuwde gebouwen zijn licht, sfeervol en modern ingericht en u heeft er uitzicht over een groen landschap.  

Onze medewerkers helpen u om uw persoonlijke wensen rond de plechtigheid te realiseren, zij zorgen dat u en uw gasten zich welkom voelen én ze denken met u mee over een passende asbestemming. U krijgt bij ons dezelfde voorwaarden als ieder ander, of u nu verzekerd bent of niet. Zo helpen onze mensen u betekenis te geven aan het afscheid – vóór, tijdens en na de plechtigheid. 

Afscheid vraagt aandacht. Wij staan voor u klaar.  

Ons team

Onze ruim 50 medewerkers helpen voor en achter de schermen uw persoonlijke wensen rondom een plechtigheid te realiseren. Ook denken wij met u mee over het bestemmen van de as na de plechtigheid.

Onze organisatie is opgebouwd uit drie onderdelen. Team crematiebegeleiding, team contactcentrum en team staf en ondersteuning.

Het team crematiebegeleiding bestaat uit onze gastheren, gastvrouwen en de hostessen. Zij zijn degene die u ontvangen en verzorgen. De gastheren en gastvrouwen ontvangen de nabestaanden van de overledenen en begeleiden de naaste familie naar de aula. Tijdens de plechtigheid bedienen zij de apparatuur voor de muziek, de beeldpresentaties en opnames/livestream. Daarna begeleiden zij de overledenen naar de crematieruimte. Zij zijn verantwoordelijk voor het gehele crematieproces van begin tot eind. De hostessen zorgen ervoor dat de gasten zich welkom voelen in de gastenkamer en voorzien iedereen van een drankje en een hapje.

Het team contactcentrum zijn onze planners, telefonistes/receptionistes en de collega’s van asbestemming. De planners leggen plechtigheden vast in overleg met de uitvaartondernemer die dit namens de familie regelt. Het team asbestemming is er om nabestaanden te helpen in het maken van een keuze wat zij willen met de as van hun dierbaren. In dit team werken de collega’s die na 1 maand de asbus mogen uitgeven aan de nabestaanden. Bij ons zijn vele mogelijkheden bespreekbaar.

Het team staf en ondersteuning bestaat uit onze hoveniers die onze prachtige gedenkparken onderhouden, de financiële administratie en tot slot het management.

Onze missie en visie

Onze missie is dat wij zijn van betekenis zijn op het moment dat u afscheid moet nemen van uw dierbare. Onze visie is dat wij u de meest persoonlijke dienstverlening bieden en dat wij staan voor maatschappelijke betrokkenheid. 

Klik hier voor onze strategische koers 'Verder in Verbinding 2020-2025'.

GR OLCT

Crematoria Twente wordt bestuurd door een algemeen bestuur (AB) en een dagelijks bestuur (DB). Het AB en DB vormen samen de Gemeenschappelijke Regeling Openbaar Lichaam Crematoria Twente (GR OLCT).

Lees meer over de GR OLCT

Maatschappelijke betrokkenheid en duurzaamheid

Crematoria Twente is al vijftig jaar verankerd in de Twentse samenleving. Om onze maatschappelijke rol te verstevigen en meer bij te dragen aan het welzijn van inwoners van Twente, organiseren wij activiteiten op het gebied van verlies en rouw – denk aan bijvoorbeeld onze lezingen. Daarnaast speelt duurzaamheid een steeds grotere rol in onze bedrijfsvoering, iets dat tot uiting komt in onder meer onze locaties, samenwerking met lokale leveranciers met lokale producten.

Onze nieuwste crematoria in Borne (2018) en Oldenzaal (2018) hebben energielabel A+++. De crematoria in Enschede (1970) en Almelo (1988) kregen na de grote renovatie het label A+. Op het dak van het crematorium in Enschede liggen 400 zonnepanelen. Op de locaties Enschede en Borne staan (gratis) laadpalen voor onze bezoekers met elektrische auto’s.

Duurzaam cremeren

Een crematie heeft een impact op het milieu. Voor het crematieproces wordt er fossiele brandstof verbruikt. Iedere dag houden onze medewerkers zich bezig met het zo duurzaam mogelijk cremeren. Wij streven naar het verbruik van zo weinig mogelijk gas. Echter onze dienstverlening -waarbij nabestaanden mee kunnen naar de crematieruimte- maakt dat we niet altijd even optimaal en daarmee duurzaam kunnen cremeren.

De keuzes die u als nabestaande maakt, hebben uiteraard ook effect op de ecologische voetafdruk van het afscheid van uw dierbare. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan type kist, wat u meegeeft in de kist, kleding die de overledene draagt, rouwvervoer, rouwdrukwerk, bloemenkeuze en hoeveel rijbewegingen uw gasten maken op de dag van het afscheid.

Voorafgaand aan de crematie zijn er tal van keuzes te maken die uiteindelijk leiden tot een duurzamere uitvaart. Crematoria Twente streeft naar een zo duurzaam mogelijke dienstverlening waarbij nieuwe technieken zoals resomeren en composteren worden onderzocht en bestudeerd.